Jussi Honka Snowcrossin Suomen Mestari 2011

21.03.2011

Juonenkäänteistä ei ollut pulaa, kun Laivakankaalla kirjoitettiin kelkkahistoriaa uusiksi kauden viimeissä SM-osakilpailussa. Äärimmäisen jännäksi mennyt pistetilannekaan ei saanut Jussi Honkaa horjumaan, vaan mies piti pintansa ja voitti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden.

Lauantai Laivakankaan radalla alkoi lupaavissa merkeissä. Jussi kiritti Ski-Doonsa kovaan kyytiin aika-ajoissa, ja kellotti pohja-ajan. Ensimmäisessä erässäkin palaset näyttivät loksahtavan kohdalleen, kun Jussi vei startin. Pian kuitenkin alkoivat ongelmat, mutta vauhti ei onneksi kokonaan hyytynyt. Hannu Toppala pääsi Jussista ohi erän vanhetessa ja repäisi vähän kaulaakin. Erän loppupuolella myös Ville Lehtisalo pääsi kiipeämään Jussin edelle.

Syy vauhdin hidastumiseen oli ilmeisesti roska kaasuttimen neulaventtiilin alla, joka aiheutti bensan tulvimisen toisesta kaasuttimesta ylivuotoletkun kautta konehuoneeseen. Tankki hupeni pikkuisen turhan nopeasti, ja lopulta Jussin meno hyytyi viimeisellä kierroksella. Kun Lehtisalo vielä kuittasi viimeisessä mutkassa Hannusta ohi, näytti tilanne pisteiden valossa synkältä, sillä Jussi tipahti ensimmäisen kerran tällä kaudella takaa-ajajan paikalle.

 

Pisteissä kakkoseksi tippuminen oli murheista pienin, sillä hetken aikaa ehdittiin jo pelätä, että peli olisi menetetty. Varikolla kelkan kimppuun käytiin Jussi isän, Antin ja Timo Isokäännän johdolla. Vikaa ei löytynyt, mutta vain hetki ennen kakkoserän lähdönjärjestelyä kelkka saatiin käyntiin.

- Lähdetään kokeilemaan! tuumasi Jussi, nappasi kypärän päähänsä ja viiletti lähtöpaikalle.

Ensimmäisen erän tappiosta sisuuntuneena Jussi nappasi taas lähdön, tempaisi turvallisen kaulan ja näytti torniolaisyleisölle mitä snowcross on parhaimmillaan. Kuin raivon vallassa, mutta silti varmoin ottein Jussi toi Ski-Doon ykkösenä ruutulipulle. Pistetilanne alkoi jo näyttämään hieman valoisammalta. Eroa Lehtisaloon oli viisi pistettä, mikä tarkoitti, että viimeisessä erässä tarvittaisiin nappisuoritus ja ehkä hitunen ylimääräistäkin onnea.

Vaikka ajo oli hienoa ja vauhti kovaa, joutui varikkotiimi taas hommiin, sillä Jussi ei ollut tyytyväinen kelkan kulkuun radalla.

- Kytkimessä on aivan liikaa painoja. Kelkka kyllä lähtee paikalla, mutta radalla se ei naukaise tarpeeksi. Voimansiirto ei tunnu vaihtavan alas tarpeeksi äkäisesti, joten ajo oli todella raskasta, Jussi kuvaili erän jälkeen.

Kolmoserän lähtö meni jälleen nappiin, mutta Lehtisalolla oli huonompaa onnea. Ville jäi ensimmäisessä mutkassa sumaan ja tipahti puolenvälin huonommalle puolelle. Sumassa Lynx sai lunta konehuoneeseen, ja peli alkoi jäätämään. Jussi veti letkaa, mutta Janne Jurvelin pääsi jossakin vaiheessa kiertämään Jussin etupuolelle. Ero Hannu Toppalaan pysyi turvallisena, joten Jussi pystyi varmistelemaan.

- Kun huomasin Lehtisalon jääneen kauaksi taakse, en yrittänytkään ottaa Jurvelinia kiinni, vaan päätin ajaa varmasti maaliin.

Maalissa nähtiin erän jälkeen ehkäpä maailman onnellisin mies.

- Tämä on aivan mahtavaa! Tuntuu vielä hienommalta kuin Euroopan mestaruus viime vuonna!

Voitto oli ennen kaikkea Jussin peräänantamattomuuden ja nopeuden ansiota, mutta nopeinkin kuski tarvitsee taustalleen osaavat taustajoukot.

- Kiitokset BRP:lle, Rovaniemen tehtaan väelle ja erityisesti Tero Lehtorannalle. Kiitokset myös kaikille yhteistyökumppaneille ja kavereille, jotka ovat pyörineet mukana jo vuosia.

Tämä oli pitkäjänteisen yhteisen uurastuksen tulos, johon en yksinäni olisi pystynyt!!


22.02.2015Myynnissä paljon BRP:n osia !
09.11.2014Rakkaudesta lajiin - Jussi Honka Oy
09.11.2014Myydään osia
08.11.2012Jussi Honka on taistelija
09.03.2012Jussi Honka loukkaantui vakavasti snowcrossin MM-kilpailuissa Venäjällä
16.01.2012Jussi valittiin vuoden 2011 parhaaksi moottorikelkkailijaksi
11.11.2011Honka jatkaa MM-tittelin metsästystä
28.03.2011Jussi Hongan MM-haaveet romuttuivat kolhujen myötä
21.03.2011Jussi Honka Snowcrossin Suomen Mestari 2011
14.02.2011Jussi Honka vuoden 2011 Kelkkakunkku!

Siirry arkistoon »